Wszystkie wpisy, których autorem jest asan

Likier kasztanowy.

Likier kasztanowy

Ten świetny trunek może być popijany samodzielnie, albo jako dodatek do białego wytrawnego wina.

Składniki:

  • 0,5L spirytusu rektyfikowanego
  • 0,5L wody
  • 650g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 250g surowych kasztanów, poćwiartowanych razem z łupiną.
  • 250g gotowanych i lekko podopiecznych kasztanów, obranych z łupiny.
  • 500g kwaśnych i aromatycznych jabłek.

Kasztany nacinamy i gotujemy ok 30-40min,nastepnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika na okolo 15min. Po tym czasie powinny być lekko przyrumienione i chrupiące. Obieramy łupiny i tniemy na ćwiartki lub drobniej.

Drugą cześć kasztanów dzielimy na ćwiartki bez obierania (warto ciąć po jednym gdyż często kasztany mają mięsną wkładkę lub jakiegoś grzyba psującego smak).

440g cukru rozpuszczamy w wodzie, jeśli gorącej to czekamy aż ostygnie. Dodajemy pokrojoną wanilie, kasztany i szczelnie zamknięte stawiamy w ciepłym miejscu na pięć tygodni. Wstrząsając codziennie.

Po pięciu tygodniach należy odcedzić kasztany, dodać jabłka pokrojone w plastry razem ze skórką i gniazdami nasiennymi oraz pozostałe 250g cukru. I odstawić na miesiąc co jakiś czas wstrząsając.

Odcedzić, zdekantować i cieszyć się smacznym likierem.

Aby trochę skrócić czas produkcji można zamiast dodawania jabłka użyć calvadosu (w normalnych krajach domowego, w Polsce niestety kupnego) odpowiednio modyfikując proporcje wody i alkoholu w zależności od mocy calvadosu.

Nalewka miodowa przepis od Kol. komark1 z forum Pasieki Ambrozja

PRZEPIS NA NALEWKĘ tzw „MIODUNKĘ”- 1 l spirytusu- 1 l mleko 3,5% koniecznie UHT nie może być prosto od krowy!- 1 l miodu- 3-4 cytrynyWYKONANIEMiód zagotować, po zagotowaniu na powierzchni powstanie tzw. szumowina , szumowinę zebrać po czym miód wraz z mlekiem i spirytusem połączyć w naczyniu np. słoju cytryny w zależności od ilości cytryn jeżeli trzy to dwie obieramy ze skórki a jedną myjemy i wraz ze skórką drobno kroimy i dodajemy do słoja. Wszystko to dokładnie wymieszać i pozostawić na sześć tygodni. Nie zrażać się wyglądem!. Po sześciu tygodniach przecedzić ja cedzę przez ręcznik papierowy trwa to bardzo długo nawet jeden dzień ale za to nalewka jest krystaliczna. Po odcedzeniu nadaje się do degustacji.Można dodać na początkudo całego uzyskanego płynu jedną lub dwie saszetki lub gałązki świeżej mięty to zgodnie z upodobaniem.

za pomocą FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI „AMBROZJA” WITA MIŁOŚNIKÓW • Wyświetl temat – Nalewka miodowa.

Szkarłatka Chińska

 

Szkarłatkę kupił któryś z domowników i zapomniał jak się nazywa.  Dzięki uprzejmości użytkownika DarekRz z forumogrodnicze.info udało się ją zidentyfikować.

Roślina całkiem ładna, ozdobna z kwiatów, liści i owoców. Te ostatnie są zjadane przez ptaki.

W Krakowie kwitnie z końcem maja, owoce dojrzewają w sierpniu do początku września.

szkarłatka chińskaszkarłatka chińskaszkarłatka chińska

Aroniak – król wśród trójniaków. Przepis od Kol. Cynig

Ja to robię z takich składników:

miód wielokwiatowy lipcowy – z domieszką spadzi liściastej około 8 litrów

  • 4 litry soku z aronii lub malin pozyskany z owoców na sokowniku parowym
  • woda – 12 litrów 
  • Pożywka ACTIVIT – około 10g
  • pożywka DAF – około 10g
  • Drożdże BAYANUS G-995, około 25g

składniki mieszane w temperaturze roztworu około 32 stopnie. Fermentator stoi w pomieszczeniu o temperaturze 21 stopni.pomiar zawartości cukru na starcie – 33 Blg

http://cynig.blogspot.com/

Krupnik Wyborowy

Krupnik wyborowy

Zestaw na 1 litr wódki o mocy 45.

• 500 g miodu pszczelego,

• 500 ml spirytusu o mocy 95,

• 5-10 ml zaprawy korzennej,

• 1 łyżeczka soku z cytryny,

• 200 ml wody.

Zaprawa korzenna:

• 3 g cynamonu,

• 1 g goździków,

• 3 g imbiru,

• 2 g gałki muszkatołowej,

• 1 laska wanilii (4 g),

• 150 ml spirytusu o mocy 60.

1. 95 ml spirytusu o mocy 95żrozcieńczyć 60 ml wody, dzięki czemu otrzyma się 150 ml spirytusu o mocy 60ż.

2. Przygotowanie zaprawy: rozdrobnić surowiec przeznaczony na zaprawę, włożyć do słoja, wlać spirytus, macerować 14 dni, mieszając co drugi dzień, po czym zlać do słoika.

3. Do emaliowanego garnka wlać wodę, zagrzać na małym ogniu i do gorącej wody dodać miód. Miód i woda nie powinny sięgać powyżej polowy garnka, w przeciwnym razie mogą wykipieć.

4. Doprowadzić miód i wodę do wrzenia, gotować kilkanaście minut, aż do całkowitego zszumowania piany, po czym garnek zdjąć z ognia.

5. Po częściowym ostygnięciu miodu wlać sok z cytryny i zaprawę korzenna, następnie dodać spirytus, bardzo powoli i stale mieszając.

6. Wódkę przelać do gąsiorka i odstawić na 3-6 miesięcy do dojrzewania, po czym zlać cześć wyklarowana, resztę zaś przefiltrować, połączyć z częścią wyklarowana i rozlać do butelek.

za pomocą FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI „AMBROZJA” WITA MIŁOŚNIKÓW • Wyświetl temat – Nalewka miodowa.

MIODÓWKA

Chciałbym tu polecić sprawdzony przepis na miodówkę:

Składniki:

1 litr spirytusu,

1 szklanka miodu,

1 szklanka rumu,

2 szklanki wody,

4 duże łyżki zmielonej czarnej kawy,

suszona skórka z połowy pomarańczy,

1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej.

Miód rumienimy lekko w rondlu a następnie dodajemy szklankę wody i zagotowujemy wraz z kawałkami skórki pomarańczowej.

Kawę wraz z gałką muszkatołową zalewamy 1 szklanką wrzątku i parzymy kilka minut. Odcedzoną kawę wlewamy do roztworu miodu i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie łączymy ze spirytusem i rumem.

Tak przygotowaną miodówkę wlewamy do butelek i zostawiamy na 4 tygodnie.

Po tym okresie zlewamy ją znad powstałego osadu a sam osad filtrujemy.

Potem zostawiamy jeszcze na tydzień.

za pomocą :: MODR ::.

Sezon na roje 2014 uważam za otwarty ;)

14 maja zadzwonił do mnie właściciel sadu, że na śliwce wisi uwiązana rójka. Było zimno, siąpił deszcz. Prawdopodobnie uwiązała się tam dzień wcześniej, przy chwilowym rozpogodzeniu.

Na szczęście była nisko, więc jej zdjęcie nie stanowiło żadnego problemu. Jeszcze tego samego dnia osadziłem ją w ulu, a dwa dni później odymiłem przeciwko warrozie i dałem 1,5L syropu 1:1 bo rozpogodzenie zapowiadali dopiero dwa dni później.

 

Ambrozol

Skład:1 litr wody najlepiej destylowanej

1 kilogram cukru85gr kwasu szczawiowego

100ml alkoholu 50-90%np. Weingeist-bimber z owoców

10gr kwasu cytrynowego

1gr 50 kropli Olejku eterycznego. Olejek eteryczny Wintergrünöl jest to olejek eteryczny otrzymywany z zimozielonego krzewu Gaultheria procumbens

AMBROZOL II

1 litr wody najlepiej destylowanej1 kilogram cukru

85gr kwasu szczawiowego

100ml alkoholu 50-90% np. mixtura propolisowa.

10gr kwasu cytrynowego

25 kropli olejku Eukaliptusowego

25 kropli Olejku Tymiankowego

25 kropli olejku Anyżowego

Przepis na Ambrozol Bez dodatku olejku Wintergrünöl

za pomocą FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI „AMBROZJA” WITA MIŁOŚNIKÓW • Wyświetl temat – Jak walczyć z warozą wiosną ?.

BUDYŃ WANILIOWY

Poniżej zamieszczam sprawdzony przepis na domowy budyń waniliowy. Ze wszystkich które przetestowaliśmy ten jest najlepszy 🙂

Przepis na 2 porcje
2 szklanki mleka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru (ja dałam waniliowy)
łyżeczka ekstraktu waniliowego (pominęłam)
1/2 łyżeczki masła
Zagotuj w rondelku/garnuszku 1,5 szklanki mleka z masłem i cukrem. Jednocześnie zmieszaj 0,5 szklanki z mąką ziemniaczaną. Gdy mleko z cukrem się zagotuje – dolej mleko z mąką i gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i nalej do miseczki:)
Jako dodatki polecam: owoce, bitą śmietanę, czekoladę i dżem