Aroniak – król wśród trójniaków. Przepis od Kol. Cynig

Ja to robię z takich składników:

miód wielokwiatowy lipcowy – z domieszką spadzi liściastej około 8 litrów

  • 4 litry soku z aronii lub malin pozyskany z owoców na sokowniku parowym
  • woda – 12 litrów 
  • Pożywka ACTIVIT – około 10g
  • pożywka DAF – około 10g
  • Drożdże BAYANUS G-995, około 25g

składniki mieszane w temperaturze roztworu około 32 stopnie. Fermentator stoi w pomieszczeniu o temperaturze 21 stopni.pomiar zawartości cukru na starcie – 33 Blg

http://cynig.blogspot.com/

Krupnik Wyborowy

Krupnik wyborowy

Zestaw na 1 litr wódki o mocy 45.

• 500 g miodu pszczelego,

• 500 ml spirytusu o mocy 95,

• 5-10 ml zaprawy korzennej,

• 1 łyżeczka soku z cytryny,

• 200 ml wody.

Zaprawa korzenna:

• 3 g cynamonu,

• 1 g goździków,

• 3 g imbiru,

• 2 g gałki muszkatołowej,

• 1 laska wanilii (4 g),

• 150 ml spirytusu o mocy 60.

1. 95 ml spirytusu o mocy 95żrozcieńczyć 60 ml wody, dzięki czemu otrzyma się 150 ml spirytusu o mocy 60ż.

2. Przygotowanie zaprawy: rozdrobnić surowiec przeznaczony na zaprawę, włożyć do słoja, wlać spirytus, macerować 14 dni, mieszając co drugi dzień, po czym zlać do słoika.

3. Do emaliowanego garnka wlać wodę, zagrzać na małym ogniu i do gorącej wody dodać miód. Miód i woda nie powinny sięgać powyżej polowy garnka, w przeciwnym razie mogą wykipieć.

4. Doprowadzić miód i wodę do wrzenia, gotować kilkanaście minut, aż do całkowitego zszumowania piany, po czym garnek zdjąć z ognia.

5. Po częściowym ostygnięciu miodu wlać sok z cytryny i zaprawę korzenna, następnie dodać spirytus, bardzo powoli i stale mieszając.

6. Wódkę przelać do gąsiorka i odstawić na 3-6 miesięcy do dojrzewania, po czym zlać cześć wyklarowana, resztę zaś przefiltrować, połączyć z częścią wyklarowana i rozlać do butelek.

za pomocą FORUM PSZCZELARSKIE PASIEKI „AMBROZJA” WITA MIŁOŚNIKÓW • Wyświetl temat – Nalewka miodowa.

MIODÓWKA

Chciałbym tu polecić sprawdzony przepis na miodówkę:

Składniki:

1 litr spirytusu,

1 szklanka miodu,

1 szklanka rumu,

2 szklanki wody,

4 duże łyżki zmielonej czarnej kawy,

suszona skórka z połowy pomarańczy,

1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej.

Miód rumienimy lekko w rondlu a następnie dodajemy szklankę wody i zagotowujemy wraz z kawałkami skórki pomarańczowej.

Kawę wraz z gałką muszkatołową zalewamy 1 szklanką wrzątku i parzymy kilka minut. Odcedzoną kawę wlewamy do roztworu miodu i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie łączymy ze spirytusem i rumem.

Tak przygotowaną miodówkę wlewamy do butelek i zostawiamy na 4 tygodnie.

Po tym okresie zlewamy ją znad powstałego osadu a sam osad filtrujemy.

Potem zostawiamy jeszcze na tydzień.

za pomocą :: MODR ::.